menu GSK logo

Sve što treba da znate o povlačenju desni

Sve što treba da znate o povlačenju desni

Termin povlačenje desni se odnosi na situaciju kada se vaše desni povlače od zuba, pri čemu ostavljaju koren zuba izloženim. Prvi znak o povlačenju desni je povećana osetljivost zuba, ali takođe možete primetiti i da zub izgleda duže od ostalih ili osetiti mali zarez na mestu gde se spajaju desni i zub (oblast poznatija kao linija desni).

Iako predstavlja uobičajen stomatološki problem, povlačenje desni ne treba ignorisati budući da može predstavljati simptom bolesti desni.

Šta prouzrokuje povlačenje desni?
Povlačenje desni mogu prouzrokovati različiti faktori, uključujući i starenje, agresivno pranje zuba ili loša oralna higijena. Loša oralna higijena može izazvati gingivitis, kada desni postanu upaljene usled prisustva bakterija plaka, i ako ovaj problem ne rešite, desni mogu početi da se povlače u jednom trenutku.

Ako ne identifikujete uzrok, i dozvolite da se problem razvija, povlačenje desni može prouzrokovati ozbiljnije probleme sa oralnim zdravljem. Desni mogu početi da se odvajaju od zuba, stvarajući „džepove“ u kojima se dodatno nagomilavaju bakterije plaka. Vremenom, ovi džepovi postaju dublji, a desni se dodatno povlače, što može prouzrokovati klimanje zuba.

Kako da zaustavite povlačenje desni
Ovo je činjenica, kada desni počnu da se povlače one neće ponovo „izrasti“. To znači da je uočavanje i lečenje problema u ranoj fazi, pre nego što se razvije u nešto ozbiljnije, od ključnog značaja.

Upravo zbog toga, prva stvar koju treba da uradite ako sumnjate da se vaše desni povlače jeste da se konsultujete sa stomatologom, budući da će vam on dati najbolji savet kako da rešite problem sa povlačenjem desni.

Konsultacije sa stomatologom u vezi sa svakodnevnom rutinom održavanja oralne higijene mogu pomoći u sprečavanju povlačenja desni, ili pomoći u zaustavljanju problema ako se već ispoljio.

Prebacivanje na zubnu pastu kao što je parodontax® Fluoride pasta za zube može pomoći u sprečavanju krvarenja desni. Uz pranje zuba dva puta dnevno, ona je 4x efikasnija od obične zubne paste u uklanjanju nagomilanih bakterija plaka duž linije desni (oblast gde se spajaju desni i zubi), održavajući na taj način zdravlje desni i zuba.