menu GSK logo

Šta prouzrokuje otečene desni?

Šta prouzrokuje otečene desni?

Zdrave desni su čvrste i roze boje, dok su upaljene desni običino crvene boje i naduvene. Upaljene desni (poznatije i kao otečene desni) često predstavljaju rani simptom bolesti desni, tako da je važno da se što pre konsultujete sa stomatologom kako biste izbegli pogoršanje situacije.

Najčešći uzrok upaljenih desni jesu bakterije plaka koje se konstantno nagomilavaju na, oko i između vaših zuba. One se razvijaju kada se čestice hrane koje sadrže ugljene hidrate (šećeri i skrob) zadržavaju u vašim ustima.

Ako ne uklonite bakterije plaka (obično putem pranja zuba), one mogu da prouzrokuju upaljene desni oko zuba. Ova upala se može proširiti na prostor gde se nalazi zub, pa čak i izazvati ozbiljniji problem, kao što je periodontitis.

Postoje i drugi uzročnici upaljenih desni, ali je najbitnije da se konsultujete sa stomatologom ako imate i najmanju sumnju u vaše oralno zdravlje.

Lečenje otečenih desni
Pored konsultacija sa stomatologom i redovnih pregleda, postoje određene stvari koje možete da uradite da uklonite bakterije plaka, i na taj način pomognete u lečenju upaljenih desni.

1. Perite zube pastom za zube kao što je parodontax® Fluoride, koja je četiri puta efikasnija od obične paste za zube u sprečavanju nagomilavanja plaka duž linije desni (oblast gde se spajaju desni i zubi), održavajući na taj način zdravlje zuba i desni.

2. Koristite manuelnu ili električnu četkicu za zube sa malom glavom i mekanim zaobljenim vlakinma, obraćajući pažnju na mesto gde se desni i zubi spajaju, poznatije kao linija desni.

3. Čistite zube koncem ili koristite interdentalne četkice kako biste uklonili plak iz teško dostupnih mesta, kao što je prostor između zuba.

4. Koristite tečnost za pranje zuba kao što je parodontax® Daily Mouthwash, koje pruža svakodnevnu zaštitu desni.