menu GSK logo

ŠTA ZNAČI KADA VAM DESNI KRVARE?

ŠTA ZNAČI KADA VAM DESNI KRVARE?

Tragovi krvi prilikom pranja zuba nisu normalni. Tačnije, to može biti rani simptom bolesti desni i može predstavljati prvu fazu na putu ka gubitku zuba. Bilo da krv prilikom pranja primetite povremeno ili svakodnevno, nikada ne bi trebalo da ignorišete desni koje krvare.

Šta prouzrokuje krvarenje desni?
Krvarenje desni može biti prouzrokovano plakom, lepljivim slojem bakterija koje se konstantno nagomilavaju oko, na i između vaših zuba. Ako ne uklonite bakterije plaka, one mogu iritirati desni, i izazvati crvenilo, krvarenje i upalu.

Međutim, takođe mogu postojati i brojni drugi uzroci krvarenja desni. Neki od njih podrazumevaju prečesto ili previše agresivno pranje zuba, korišćenje nove četkice ili konca, kao i korišćenje određenih lekova.

Kako zaustaviti krvarenje desni
Bez obzira na to šta mislite da prouzrokuje krvarenje desni, najbolje je da posetite vašeg stomatologa što je pre moguće. On može da ispita simptome i da vam najbolji savet kako da lečite problem krvarenja desni.

Takođe možete da razmislite i o nekim malim koracima koje i sami možete da preduzimate kako biste zaustavili krvarenje desni, kao što su promene u svakodnevnom održavanju oralne higijene koje mogu da spreče da ovaj problem postane ozbiljniji. Kako bi bili efikasni, ovi koraci moraju da se sprovode na svakodnevnom nivou, a ne samo u trenucima kada počnete da primećujete krv prilikom pranja zuba:

1. Perite zube dva puta dnevno, najmanje dva minuta, pastom za zube kao što je parodontax® Fluoride. Kada je koristite dva puta dnevno, parodontax® Fluoride zubna pasta je četiri puta efikasnija od obične paste za zube u uklanjanju glavnog uzroka krvarenja desni.

2. Koristite manuelnu ili električnu četkicu za zube sa malom glavom i mekanim zaobljenim vlaknima, obraćajući pažnju na mesto gde se desni i zubi spajaju, poznatije kao linija desni.

3. Čistite zube koncem ili koristite interdentalne četkice kako biste uklonili plak sa teško dostupnih mesta, kao što je prostor između zuba.

4. Koristite tečnost za pranje zuba kao što je parodontax® Daily Mouthwash, koje pruža svakodnevnu zaštitu desni.

5. Redovno posećujte stomatologa budući da on može uočiti problem sa vašim desnima pre nego što ispoljite simptome. Ako iskusite krvarenje desni, prijavite to stomatologu kako bi vam pomogao da izlečite problem pre nego što postane ozbiljan.