menu GSK logo

Zašto krvarenje desni može prouzrokovati gubitak zuba

Zašto krvarenje desni može prouzrokovati gubitak zuba

Šta je periodontitis?
Periodontitis (ili periodontalna bolest) je bakterijska infekcija specijalizovanih tkiva, ligamenata i kosti koje se nalaze oko vaših zuba i predstavljaju podršku za zube, a koja se grupno nazivaju periodontium.

Ovo je jedan od najozbiljnijih oblika bolesti desni. Periodontitis se ne može povratiti i može prouzrokovati trajni gubitak zuba. On zahteva specijalno lečenje.

Šta prouzrokuje periodontitis?
Periodontitis se može ispoljiti kada pacijenti ne leče probleme kao što su krvarenje desni i gingivitis. Prouzrokuju ga bakterije plaka koje se nagomilavaju iznad i ispod linije desni (oblast gde se spajaju desni i zubi). To može izazvati trajno oštećenje na kostima i tkivima koji predstavljaju podršku za zube.

Oštećenje tkiva može dovesti do odvajanja zuba od desni, stvarajući male „džepove“ gde se bakterije plaka mogu dodatno nagomilavati i stvarati infekcije. Ako se ne leči, to može prouzrokovati klimanje zuba koji će ili ispasti sami ili će stomatolog morati da ih izvadi.

Ne ignorišite simptome
Periodontitis je krajnja destinacija putovanja kroz bolest desni. Za razliku od gingivitisa, periodontitis se ne može povratiti i često ima ozbiljne i dugotrajne posledice na izgled vaših zuba i desni. Upravo zbog toga je veoma bitno da ne dozvolite da stvari odu ovoliko daleko.

Pljuvanje krvi prilikom pranja zuba ili čišćenja koncem, neprijatan dah, kao i crvene ili otečene desni su rani simptomi i znaci upozorenja o bolesti desni, tako da ih nemojte ignorisati. Ako iskusite bilo koji od ovih simptoma, trebalo bi odmah da se konsultujete sa vašim stomatologom. On može da vas posavetuje koji je najbolji način lečenja pre nego što problem postane ozbiljniji.

Takođe možete da smanjite rizik od bolesti desni tako što ćete redovno održavati oralnu higijenu. To podrazumeva: pranje zuba dva puta dnevno pastom za zube kao što je parodontax® Fluoride, korišćenje konca za zube ili interdentalne četkice svakog dana, kao i redovne preglede kod stomatologa.