menu GSK logo

Šta je Gingivitis?

Šta je Gingivitis?

Gingivitis je medicinski termin za upalu gingive (desni). To je blagi oblik bolesti desni koji ima za posledicu crvenilo, oticanje i krvarenje tkiva desni, naročito prilikom pranja zuba ili čišćenja koncem, kao i prilikom griženja tvrde hrane, kao što je jabuka.

Gingivitis se može lečiti u ranoj fazi, tako da je jako bitno da se konsultujete sa stomatologom povodom simptoma, kako biste izbegli razvitak drugih problema.

Šta prouzrokuje gingivitis?
Glavni uzrok gingivitisa je nagomilavanje plaka, sloja bakterija koje se konstantno razvijaju oko, na i između vaših zuba, najčešće na teško dostupnim mestima. Ove bakterije iritiraju desni i mogu prouzrokovati njihovu upalu.

Pored toga, mali prostori ili „džepovi“ se stvaraju između vaših zuba i desni. Ako se ne leče, ovi džepovi mogu postati dublji i prerasti u ozbiljniji problem kao što su osetljivi zubi ili periodontitis.

Desni pušača su takođe podložnije infekcijama, budući da pušenje i korišćenje duvana smanjuje protok krvi i hranljivih materija do tkiva desni.

Lečenje gingivitisa
Ako ga brzo uočite, vaš stomatolog može jednostavno izlečiti gingivitis.

Međutim, i vi možete da preduzmete određene korake na svakodnevnom nivou koji će smanjiti rizik od gingivitisa i poboljšati vaše oralno zdravlje. To podrazumeva pranje zuba dva minuta, dva puta dnevno, zubnom pastom kao što je parodontax® Fluoride. Ona pomaže u sprečavanju krvarenja desni i 4x je efikasnija od obične zubne paste u sprečavanju nagomilavanja bakterija plaka duž linije desni (oblast gde se spajaju desni i zubi), i na taj način pomaže u održavanju zdravlja desni i zuba.

Još neki korisni saveti:

1. Koristite manuelnu ili električnu četkicu za zube sa malom glavom i mekanim zaobljenim vlakinma, obraćajući pažnju na mestu gde se desni i zubi spajaju, poznatije kao linija desni.

2. Čistite zube koncem ili koristite interdentalne četkice kako biste uklonili plak iz teško dostupnih mesta, kao što je prostor između zuba.

3. KORISTITE TEČNOST ZA ISPIRANJE ZUBA kao što je parodontax® Daily Mouthwash, koje pruža svakodnevnu zaštitu desni.

4. Redovno posećujte stomatologa budući da oni mogu uočiti problem sa vašim desnima pre nego što ispoljite simptome.